Category Uncategorized

 

Постоянните представители на страните членки от ЕС постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна с още една година. Настоящият регламент изтича на 5 юни.

Миналата седмица министрите на земеделието не успяха да постигнат съгласие по въпроса на заседанието си в Люксембург, но министър Явор Гечев каза, че се очаква това да стане до дни.

България, заедно с Полша, Унгария, Румъния и Словакия настояват Европейската комисия да компенсира щетите от безмитния украински внос. Стигна се и до налагане на вето върху вноса на украинско зърно и върху някои от храните.

Комисията обяви, че е приготвила пакет от 100 млн. евро за тази цел, но днес се разбра, че все още няма яснота как точно ще бъдат разпределени те.

Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния внос от Украйна. Предстои нейното решение да бъде гласувано на пленарното заседание на Европарламента през май в Страсбург. След това то трябва да получи официалното одобрение на страните-членки, да бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и така да влезе в сила.

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *